2014 Bütçesi ve Ekonomide Son Durum

07 Ocak 2014

11 Ocak 2014 Cumartesi günü Türk ekonomisinin tecrübeli bürokratlarından eski Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Boy, Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzde, “2014 Bütçesi ve Ekonomide Son Durum” başlığı altında bir konferans verdi.

Bütçeyi, devletin, ilgili yıl içerisinde yapacağı gideri, ne kadar bir gelirle finanse edeceğine dair hazırladığı tahmini bir belge olarak tanımladıklarını ifade eden Boy,  bu çerçevede 2014 bütçesinde giderlerin 428.396 milyar TL,  gelirlerin 394.634 milyar TL,  bütçe açığının ise 33.762 milyar TL olarak tahmin edildiğini belirtti.

Boy, 91. bütçesini hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu bütçe dâhil arka arkaya son 61 yıldır açık verdiğini ve bunun Türk ekonomisinin makûs talihi hâline geldiğini belirterek,  bu açığın kapatılmasının dış ve iç borçlanmayı gerektirdiğini, bu durumun da Türkiye’nin sağlıklı bir ekonomiye kavuşmasına engel olduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomisinin yıllık büyümelerinin değişik hükümetler dönemindeki rakamlarını, genel anlamda karşılaştırmalı bir şekilde değerlendiren Boy, son 12 yılda ortalama büyümenin 4,9 civarında, 2012’ye kadarki dönemde ise ortalama 4,8 olduğunu belirterek, girdiler ve çıktılara bakıldığı zaman, kimsenin ekonomide büyük ilerlemeler kaydetme yönünde övünülecek bir konumda olmadığını ifade etti.

Türkiye’nin ve dünyanın mali tablolar analizleri karşılaştırıldığında, bugüne kadar uygulanan ekonomik politikalarla Türkiye’nin, dünyanın gelişmiş ekonomileriyle yarışmasının mümkün olmadığını ifade eden Boy, büyüme hedefinin, yukardaki ortalamanın iki katına çıkarılması için milletçe ve devletçe her türlü tedbirin makul bir sürede uygulamaya sokulması gerektiğini belirtti.



Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.