2015 Bütçesi Işığında Ekonomide Son Durum

30 Aralık 2014

Türk maliyesinin üstatlarından Kadir Boy, 3 Ocak 2015 Cumartesi günü Süleymaniye Kürsümüzde “2015 Bütçesi Işığında Ekonomide Son Durum” başlıklı bir konferans verdi.

Konferansın başında, TDAV Gençlik Kolları’ndan İ.Ü. öğrencisi Rumeysa Ulakçı, 5 Ocak 1975’te ebediyete yürüyen millî şairimiz Arif Nihat Asya’yı yâd eden bir konuşma yaptı.

Kadir Boy, yansıya verdiği malî tablolar üzerinden yürüttüğü konuşmasında, Türkiye’nin ekonomik durumunun sayısal gerçeğini ayrıntılarla gözler önüne serdi.

Atatürk ve Adnan Menderes dönemlerinde çoğu zaman denk ve zaman zaman fazla veren Türkiye bütçesinin, diğer yönetimler döneminde hep açık verdiğini belirten Kadir Boy, 520,4 milyar gider ve 499,5 gelir tespitiyle 2015 Bütçesi’nin de 20,9 milyar açık gösterdiğini söyledi.

Boy, Türkiye’nin doğalgaz, petrol ve benzeri tabii gelirleri olmadığını, bütçenin büyük ölçüde vergilerle karşılandığını ifade ederek, bu sebeple ekonominin canlı tutulup çok iyi idare edilmesi gerektiğini, aksi takdirde bütçenin denkleştirilmesi için, kaynak satımı, dış ve iç borçlanmaların kaçınılmaz olacağını, bunun da devletimizi istikrarsız ve dışa bağımlı hâle getireceğini belirtti.

Özellikle son 12 yıldaki büyüme rakamlarını karşılaştırmalı olarak mercek altına alan Boy, çıkan sonucun artı bir değere sahip olmadığını söyleyerek, yüksek borçlanma ve büyük ölçüde kaynak satımına rağmen hane halkı borçlarının 54 kat arttığı göz önünde bulundurulacak olursa, halkın refah seviyesinde gerçek anlamda bir iyileşme olmadığına dikkat çekti.

Türkiye’yi sıcak dış-para kaynağına muhtaç etmeyecek en önemli kalemlerden tasarrufun çok düşük seviyelerde seyrettiğini, ihracatın ise büyük ölçüde ithalata bağlı olduğunu belirten Boy, bu hususlarda iyileştirmeler sağlanmadan atılacak pembe adımların, ülkemizi yıllardan beri olduğu gibi güç ve itibar kaybına uğratacağını vurguladı.

Konferansımız, soru-cevap bölümündeki kıymetli değerlendirmelerle sona erdi.


Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.