Antarktika’ya 1. Türk Bilim Seferi

12 Şubat 2014

15 Şubat 2014 Cumartesi günü,  Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi /  TAKBAM Başkanı Mehmet Ali Türkel,  Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Dede Polat ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzde “Antarktika’ya 1. Türk Bilim Seferi”  başlıklı bir konferans verdiler.

Konferansın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Emin Özbaş; bilime, bilimsel çalışmaların yön verdiğini, ilim adamlarının araştırmalarını, kendi kültürünü ifade eden millî dille adlandırdıklarını, bilim tarihine adınızı yazdırabilmeniz için, çalışmalarınızın millî eksenli olmasının çok önemi olduğunu, bu bağlamda Türk bilim adamlarının, dünyanın doğal arşivi Antaktika’da attıkları her adımın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

TAKBAM Başkanı Mehmet Ali Türkel, kendilerinin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini, daha birkaç yıl öncesine kadar sanal arama motorlarında Antarktika kavramını Türk adıyla aradığımız zaman sıfır sonuç aldığımız gerçeği göz önünde tutulduğunda, bugünkü aşamanın daha da bir önem kazandığını kabul etmemiz gerektiğini belirtti. Bir sivil toplum kuruluşu olarak, Türk adı, Türk parasıy ve Türk üniversitelerinin bilim adamlarıyla atmış oldukları bu adımın, kendileri için çok kıymetli olduğunu belirten Türkel, başka devletlerin projelerine dâhil olarak Antarktika’ya giden Türk bilim adamlarının da olduğunu, fakat onların elde ettikleri sonuçların ilgili devletin hanesine kaydedildiğini ifade etti.

Bir jeofizikçi  olarak,  gitmeyi son derece arzu ettiği Antaktika’yla ilgili araştırmalara başladığı zaman, bu konuda Türk bilim toplumunda ve Türk kaynakçasında bir farkındalık göremediğini belirten Polat, uluslararası formaliteleri aşmasını sağlayan TAKBAM’ın çizdiği yol haritasıyla gerçekleştirdiği bu bilim gezisinin, kendisi ve sonuçlarının Türk bilim hanesine yazılması açısından çok önemli olduğunu belirtti. Üniversitesinden götürdüğü cihazla çok miktarda deprem kaydı gerçekleştirdiğini belirten Polat, net ölçüme uygun sakinlikteki Antarktika’da elde ettiği bu verilerin, deprem ülkesi Türkiye’ye için çok önemli olduğunu söyledi.

TAKBAM’ın ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle gerçekleştirdiği bu gezinin,  Antaktika’nın yaz mevsiminde olmasının,  karların ve buzulların erimesiyle az da olsa ortaya çıkan kara parçalarında jeolojik yapı ve doğal yaşantıyı inceleme imkânı sağladığını söyleyen Çelik, getirdiği  verileri incelenmek üzere Türk devlet üniversitelerine gönderdiklerini,  gelen sonuçların TAKBAM vasıtasıyla yayınlanacağını ve Antaktika’yla ilgili merkezlere de ulaştırılacağını belitti.

Türkiye’nin yeni başladığı Antarktika araştırmalarında, dünyanın diğer ülkelerinin,  sayıları yüzleri, binleri bulan personel barındıran üsler kurarak, büyük mesafe kat ettiklerini belirten konuşmacılar, TAKBAM’ın, Bulgaristan misyonunu çatısı altında ve Bulgaristan’ın Antarktika’da kurduğu üste yürüttüğü bu araştırmaları, Türkiye adına kuracakları üslerde ve daha çok bilim adamını bu alanda istihdam ederek yürütmeyi planladığını, bu yöndeki her türlü çalışmayı desteklediğini ve her türlü iyi niyetli girişime açık olduğunu ifade ederek,  bu çalışmaların milletimize uzun vadede büyük getirisi olacağına işaret ettiler.



Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.