Türk Medeniyetinin Rus Kültürüne Etkileri

03 Nisan 2016

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2015-2016 dönemi faaliyetlerimize, 2 Nisan 2016 Cumartesi günü 14.00’te, Azerbaycanlı akademisyen, yazar dostumuz Prof. Dr. Minehanım Tekleli’nin verdiği “Türk Medeniyetinin Rus Kültürüne Etkileri” başlıklı konferansımızla devam ettik.

Türk Asıllı Ruslar, Unutulan Tarih – Değiştirilen Yer İsimleri, Rus Dilinde Türk Sözleri, İstilalar, Muharebeler, Türk Şehirlerinin Talihi, Garbden Şarka gibi konumuz bağlamında birçok eserin de sahibi olan Minehanım Tekleli; bir sohbet havası içinde verdiği konferansında, Türklerin binlerce yıllık tarihleri boyunca egemen oldukları ve belli bir zamandan sonra Ruslarla iç içe, yan yana yaşadıkları coğrafyada Rusların dilleri, davranış şekilleri, giyim-kuşamları, askerlik sistemleri, mimarileri, yaşadıkları şehir adları ve benzeri alanlarda, yüzyıllara yayılmış kalıcı etkiler bıraktıklarını birçok örnekleriyle ortaya koydu.

19. yüzyılda zirveye ulaşan Rus edebiyatının önde gelen şahsiyetleri Tolstoy, Dostoyevski ve diğerlerinin eserlerinde de bu etkileri açıkça görebildiğimizi belirten Tekleli, çar’ından tutun, bilim adamı sanatçı birçok yüksek seviyeli Rusların soylarının da, Türk boylarına bağlandığını ifade etti.

Türklerin Ruslara tesirinin, sıradan etkileşimlerle karıştırılması gerektiğini, bu etkilerin Kıpçak, Bulgar, Altınordu, Osmanlı devletleri başta olmak üzere uzun bir tarih sürecinin doğal, dip etkileri olduğunu belirten Tekleli, yaptığı araştırmaların ve ortaya koyduğu sonuçların siyasi bir amacı olmadığını; tamamen ilmî ve insanî bir ilginin ürünü olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.